Observaciones
"INCIDENCIA":
10% de gestió pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
Descripción resumida
El projecte vol reforçar l'atenció en espais educatius no formals per a la joventut més desfavorida de Niamana, a l'extraradi de Bamako, capital de Mali, a través d'activitats educatives i de sensibilització que promoguin els valors culturals i el talent de cada persona i ajudin a construir processos de pau.
Es pretén oferir a la joventut alternatives de lleure educatiu donant oportunitats per desenvolupar els seus talents. El Centre juvenil és un model de bones relacions entre el jovent, oferint un ambient d'amistat mitjançant activitats esportives, musicals, de formació, entre moltes altres activitats en què participen desenes de joves, nenes i nens de totes les edats, cultures, religions i estatus socials. A més, gràcies a la posada en marxa d'aquest projecte, augmentarà entre la població beneficiària la pràctica de l'esport en espais saludables i segurs.
Per això s'ha previst la millora dels espais de convivència, la compra d'equipament esportiu i musical, una formació tècnica i pedagògica per a l'equip de monitors i monitores, així com educació esportiva i/o musical per a la població beneficiària. Es completa la proposta amb un programa d'activitats com conferències-debats, concerts i tornejos esportius.
L'impacte social que aquest projecte tindrà serà el d'allunyar la joventut d'aquest barri de Bamako d'hàbits perjudicials i d'abusos, per fomentar-los hàbits de vida saludables i de convivència pacífica.
L'estat malià no inverteix recursos per crear infraestructures d'oci i culturals, no hi ha sales ni espais per al desenvolupament d'activitats de temps lliure que siguin accessibles a la joventut amb menys recursos. Aquesta situació suposa un obstacle perquè el jovent pugui desenvolupar les seves habilitats i pugui invertir el temps lliure en activitats lúdiques i educatives, que no suposin un risc, alhora que provoca, en molts casos, una joventut arrossegada a vicis i a un cercle de violència que amenaça la zona.
La degradació de la situació social a causa de la polarització religiosa a Mali és cada vegada més greu: un 90% de la població és musulmana i, des de fa uns anys, l'islamisme radicalitzat està guanyant adeptes, principalment entre la joventut, que és presa "fàcil" a causa de la situació d'abandonament que pateix. La població maliana és principalment jove (l'edat mitjana de la població és de 16,3 anys). Cal crear espais perquè joventut i infància puguin desenvolupar activitats en què es treballen els valors de respecte, pau i convivència. És important també que la joventut es mantingui informada sobre els valors positius de l'Islam que promoguin la convivència en la diversitat de religions, per tal de reduir els riscos de pertinença a grups radicals, i frenar l'avenç del terrorisme a la zona.
El projecte facilitarà a la joventut una bona comprensió de la necessitat de participar-hi i que protagonitzin els processos de pau, a través de tallers de formació, intercanvi, activitats centrades en valors, cohesió social, tolerància i millora de la convivència. Els líders i lideresses juvenils jugaran un paper important en l'assoliment d'aquesta tasca.
És important també tenir en compte l'equitat de gènere: tot i l'evolució de mentalitat, els nens solen ser privilegiats respecte a les nenes pel que fa a oferta d'oci i temps lliure i, en molts casos, es marginen les activitats en què les joves i nenes participen i acaben desanimades, cedint cada vegada més espai als nens.
A Niamana l'obra salesiana té com a objectiu principal la formació de la infància i la joventut a través de l'educació formal i no formal. Ja hi ha un espai per al desenvolupament d'aquestes activitats, però cal equipar-lo adequadament i capacitar la joventut en lideratge perquè siguin grup motor per a altres joves. L'equipament i els materials posats a disposició del projecte estan obsolets i són insuficients per desenvolupar les activitats programades